Program

Tirsdag 09. november (Fellesområde og 2. etg.)

Fra 17:00 Registrering v/hovedinngang
18:30 – 21:30 Kveldsbuffet, restaurant i 2. etg
17.30 – 21.00 Opprigging utstillere

Onsdag 10. november (Sted : Storsal/Scene 1. etg.)

Kl Foredrag Foredragsholder Firma
08:30 – 08:40 Velkommen til Landsmøte 2021 Olav Stokke KOTE
08:40 – 09:00 Velkommen til Hamar Einar Busterud Hamar kommune
09:00 – 09:30 Hva betyr 5G for kommunikasjon i Eforsyningen? Amund Kvalbein Analysys Mason
09:30 – 10:00 Praktisk bruk av sensornettverk og IoT Trond Torbjørnsen Lyse AS
10:00 – 11:00 Utstilling og kaffe    
11:00 – 11:30 Pågåande prosjekt og pilotar knytt til stordata og teknologi, og drivarane som pressar dette fram Sven Arild Kjerpeset Linja AS
11:30 – 12:00 Oppgradering av ip-nett: nye behov, utfasing av SDH og distribusjon av tid – del 1 Øystein Fjærbu og Bjørn Dobbertin Statnett
12:00 – 12:30 Oppgradering av ip-nett: nye behov, utfasing av SDH og distribusjon av tid – del 2 Øystein Fjærbu og Bjørn Dobbertin Statnett
12:30 – 13:00 Skysikkerhet Hans Christian Pretorius  KPMG
13:00 – 14:30 Utstilling og lunsj   
14:30 – 15:00 Deteksjon i IT/OT infrastruktur Hans Christian Pretorius  KPMG
15:00 – 15:30 Et ICS referansedesign basert på ZeroTrust Gøran Tømte / Sindre Holdahl Dataequipment/ Arva AS
15:30 – 15:45 Utstilling og kaffe      
15:45 – 16:15 Bruk av IEC 61850 kommunikasjon i kraftbransjen ift digitalisering av nettstasjonene  Leandro Monaco  Last Mile/Westermo
16:15 – 16:45 Løiten Brænderi   Løiten Brænderi
16:45 – 17:00 KOTE-saker, oppsummering Olav Stokke KOTE
17:00 – 18:00 Utstilling og kaffe    
19:00 -> Aperitif / Festmiddag Hamarhallen, Scandic Hamar  

Torsdag 11. november (Sted : Storsal/Scene 1. etg.)

Kl Foredrag Foredragsholder Firma
09:00 – 09:30 Hva er IKT-sikkerhetstilstanden i kraftforsyningen? Janne Hagen NVE
09:30 – 10:00 Statkraft Prosesskontroll Nettverk & Cybersikkerhet implementering. Geir Danielsen / Søren Knudsen Statkraft
10:00 – 10:30 Sjøkabelberedskap for kraftnettet Bjørn Haukanes REN
10:30 – 11:30 Utstilling og Kaffe   
11:30 – 12:00 Når risikoen ikke bare er økonomisk eller tapte data Nils Ove Gamlem Microsoft
12:00 – 12:30 Når nettene blir lange og skyen settes inn. Nils Ove Gamlem Microsoft
12.30 – 13:00 Sikkerhet i leverandørkjeden Arne Roar Nygård Elvia
13:00 – > Lunsj  

Konferansier/underholder: Karoline Amb

Lyd/AV: ARRCO

Foredragsholdere

Olav Stokke. Leder for KOTE. Direktør for Digitale stasjoner og IKT infrastruktur i Statnett

Einar Busterud. Ordfører Hamar kommune

Amund Kvalbein er partner i konsulentselskapet Analysys Mason, hvor han bistår myndigheter, bredbåndsaktører og avanserte brukere av telekomtjenester med teknologivalg, forretningsutvikling strategi. Amund jobber særlig med kommunikasjonstjenester for avanserte og samfunnskritiske brukere, og har blant annet gjennomført flere studier om beredskapskommunikasjon for NVE. Han har en bakgrunn som forsker innen robuste kommunikasjonsnett, og er fortsatt aktivt involvert i forskning på blant annet 5G ved Simula Metropolitan Center for Digital Engineering.

Trond Torbjørnsen er senior forretningsutvikler i Lyse sin FoU & innovasjons avdeling med ansvar for tidligfase teknologi og prototyping. Har de senere år jobbet mye med nettverk for sensorteknologi og tjenester.

Sven Arild Kjerpeset er avdelingsleiar system og utvikling i Linja AS.

Øystein Fjærbu, seksjonsleder IKT infrastruktur i Statnett med fagansvar for SDH, DWDM og synkronisering.

Bjørn Dobbertin, seksjonsleder IKT infrastruktur i Statnett med ansvar for IP-nett og overvåking.

Geir Danielsen har over 25 års fartstid med ulike roller innen IKT i kraftbransjen. Ansatt i Statkraft Energi AS under produksjon.
Er i dag leder for en seksjon med ansvar for Arkitektur ,nettverk, kommunikasjon og cyber sikkerhet innen prosess kontroll.
Det inkluderer også data innsamling fra prosess kontroll, driftstøtte av nettverk og gouvernance.

Søren Egede Knudsen jobber som innleid langtidskonsulent i Statkraft med rollen som Senior Specialist Process Net & Telecom. Søren har lang erfaring innenfor cybersikkerhet og nettverk i produksjons miljøer og jobber til daglig med bl.a. cybersikkerhets design, analyser og penetrasjonstesting i OT

Leandro Monaco is the Market Director for the Energy segment at Westermo, based in Sweden. He works at Westermo since 2018, being responsible for the Global Sales and Marketing activities for Power Generation, Transmission and Distribution companies. Monaco has more than 10 years’ experience in the energy business, especially in Substation Automation and IEC 61850, collected throughout many roles since commissioning engineer, engineering manager and product manager in his career both in Sweden and in Brazil, besides learning from 30+ countries where he visited to talk about energy business.

Janne Hagen er spesialrådgiver hos NVE og har en 1. amanuensis II stilling ved UiO, Institutt for informatikk. Hagen har doktorgrad fra UiO  og en lang erfaring med forskning på sikkerhet og cybersikkerhet, blant annet fra FFI. Hun har deltatt i flere ekspertgrupper og var blant annet medlem av  Næringslivets sikkerhetsråd Informasjonssikkerhetsutvalg, Digitalt sårbarhetsutvalg og Valglovutvalget. På NVE arbeider hun med forskning og utvikling, regulering og tilsyn på informasjonssikkerhet og sikkerhet i  driftskontrollsystemer i kraftbransjen.

Gøran Tømte har bred og lang erfaring fra IT-bransjen, er CISO i Data Equipment, styremedlem i Cloud Security Alliance Norway og beskriver seg selv som en «Zero Trust soldier, working to change and enhance». Gøran har et brennende hjerte for IT-sikkerhet og mener at alt starter med mindset. Målet er et sikrere Norge.

Sindre Holdahl, IT-ansvarlig driftskontrollsystemer i Arva AS. 

Bjørn Haukanes er daglig leder REN og prosjektleder med ansvarsområder sjøkabelberedskap og jording.

Nils-Ove Gamlem har mer enn 25 års erfaring fra IT-bransjen. Han har hatt flere lederstillinger, både tekniske og kommersielle. Etter mange år i Cisco valgte han å forlate stillingen som CTO og ble ansatt av NAV-IT som leder for deres digitale arbeidsplattformer. Hvor han var involvert i å flytte NAV og flere av applikasjonene deres inn i skyen, samt gjøre en stor digital transformasjon av hvordan NAVs ansatte jobber og samhandler. Høsten 2018 kom han tilbake til leverandørsiden, og til IT -bransjens kanskje mest aktuelle og spennende område – Cyber Security. Som Sr. Enterprise Security Executive i Microsoft jobber han med mange av de mest avanserte og komplekse kundene, og hjelper og gir råd om hvordan de kan beskytte og sikre sine mest verdifulle digitale eiendeler.

Arne Roar Nygård er ansatt som seniorrådgiver informasjonssikkerhet og personvern i Elvia AS, samtidig som han arbeider med en doktorgrad innen cybersikkerhet på NTNU Gjøvik. Tema for doktorgraden er sikkerhet i digitale leverandørkjeder med spesielt fokus på detektering av hardware kompromittering. Nygård har jobbet med sikkerhet og beredskap i kraftbransjen i mer enn 30 år. Han har erfaring fra driftskontrollsystemer, SCADA, risikoanalyse, sikkerhetsledelse og cybersikkerhet.  De siste ti årene har Nygård satt søkelys på sikring av kritisk infrastruktur og kontrollsystemer i kraftbransjen samt også arbeidet med implementering av GDPR og personvern spørsmål.

Hans Christian Pretorius jobber innen fagområdet cybersikkerhet og har over 20 års erfaring med alle områder av fagfeltet. Dette inkluderer blant annet sikker digitalisering, tjenesteutsetting, deteksjon og hendelseshåndtering samt alle deler av forebyggende og proaktiv sikkerhetsarbeid. Hans Christian har sin spesialkompetanse innen sikkerhetsledelse, sikkerhetsstrategi og policy samt anvendelse av teknologi innen deteksjon. Han har blant annet vært leder for Norges nasjonale CERT (Computer Emergency Respons Center) som håndterer alvorlige dataangrep mot samfunnskritisk infrastruktur og informasjon. Han har også innehatt flere sentrale sikkerhetslederjobber i både privat og offentlige organisasjoner. Dette inkluderer blant annet Politiet, Etterretningstjenesten og EVRY. Hans Christian benyttes jevnlig som foredragsholder på ulike leder- og fagfora.

Løiten Brænderi ble etablert i 1855, etter at gardsbrennerier (og hjemmebrenning) var blitt forbudt ved lov. Bare Store brennerier – med en kapasitet på  minimum 1500 potter (1448 liter) ferdig sprit pr døgn var nå tillatt. Tanken var at slike brennerier ikke kunne gjemmes bort, og var dermed lettere å underlegge statlig kontroll og beskatning.

i 1871 etablerte man underavdelingen Løiten Brænderis Destillation i Christiania. Dette ga et stort fortrinn i konkurransen med andre brennerier, for man sparte enorme transportutgifter på å frakte spriten i 96% styrke til hovedstaden for deretter å produsere akevitt av den der, nærmest mulig både kundene, omsetningsleddene og havna.

Detsillationen ble på få år Nord-Europas største brennevinsprodusent, med salgsrepresentanter ikke bare i Norge, men også i USA, Canada, Danmark, Australia med flere. Løitens produkter var blitt verdensmerker.

Da Vinmonopolet ble opprettet under/etter siste forbudstid (1919 – 1926)  fikk de enerett på import, produksjon, distribusjon og salg av Vin, hetvin og brennevin i Norge. I 1927 overtok det Destillationen i Oslo og gjorde den til sitt første produksjonsanlegg, mens Løiten Brænderi produserte potetsprit som før, nå på lisens for statsmonopolet.

Etter krigen utvidet man også med å bygge Norges største saft- og syltetøyfabrikk.

Saft og syltetøyproduksjonen opphørte i 1989, og etter sammenslåing av de fem gjenværende brenneriene i landet i 1995, var det også slutt på spritproduksjonen på Løiten Brænderi. 

Lokalene etter konservesproduksjonen inneholder i dag et mylder av spennende forretninger og tilbud, mens det enorme spritproduksjonsanlegget er bevart. Løiten Brænderi ivaretar brennerihistorien på en fortrinnlig måte gjennom omvisninger, teaterforestillinger og mye mer. Sentralt i dette arbeidet står brennerihistoriker og entertainer Gotmar Rustad, som blir å oppleve på scenen onsdag kl. 1600.

Les mer om forretninger og tilbud på Løiten Brænderi på www.lbr.no. NB: Gå til menylinjen på toppen av siden og orienter deg videre derfra!